RYGGSMÄRTOR

RYGGSMÄRTOR

RYGGSMÄRTOR

Ryggsmärtor

Ryggsmärtor är vanliga och samhällets kostsammaste enskilda åkomma. Så kallade ryggskott (akut lumbago) är ett smärtsamt, men i regel ofarligt tillstånd. Många blir snabbt bra, men återfall är dessvärre vanliga. Enskilda gånger förvärras tillståndet till ischias eller utvecklar sig till ett kroniskt tillstånd med återkommande återfall eller kroniska smärtor.

Vanliga symptom

Ryggvärk kan uppstå akut eller gradvis. Till de vanligaste symptomen hör smärtsam och stel korsrygg som oftast är värst på morgonen och när man sitter. Oftast känns det bättre när man går eller ligger. Ryggen kan även kännas ostabil och smärtorna är ofta koncentrerade runt höft och ben. Ibland blir ryggen sned för att undgå den värsta smärtan.

Vanliga orsaker

Orsakerna till akuta ryggsmärtor är många och ibland komplexa. Därför måste förebyggande och behandling anpassas individuellt och ses i ett helhetsperspektiv. Vanliga orsaker är snöskottning, tunga lyft och ommöbleringar. Andra riskfaktorer inkluderar felaktig hållning, dålig arbetsmiljö, övervikt, rökning, fel- och överbelastningar, psykiska belastningar och vantrivsel. Ryggont kan även bero på ärftlighet och minskad fysisk aktivitet.

Omfattning och varaktighet

Nästan alla har haft ont i ryggen någon gång och 4 av 5 personer har ont i ryggen någon gång i livet. Hälften av oss har haft symptom det sista året. 1 av 10 har ryggsmärtor just nu. Hos de flesta är ryggvärken återkommande efter att man drabbats första gången. Ibland kommer den tillbaka ofta och regelbundet medan hos andra försvinner den och återkommer långt senare.

Diskbråck

Diskbråck innebär att den stötdämpande skivan mellan ryggradens kotor brister. När disken buktar ut kan den trycka mot nervrötterna i ryggradskanalen och man känner smärta. I de flesta fall bildas diskbråcket utan att du gjort något särskilt. I enstaka fall kan det bero på att du till exempel har lyft tungt, vridit eller böjt ryggen på särskilt olyckligt sätt. Många har diskbråck som inte ger några besvär. Diskbråck i ländryggen kan påverka ischiasnerven och ge ischiassmärta. Läs mer om ischias och ”falsk ischias” i LKR informationsbroschyr ”Ischias”.

Diskbråck läker oftast ut av sig självt, oftast efter några månader. Behandlingen, som går ut på att lindra smärtan, består i första hand av små smärtstillande och antiinflammatoriska mediciner som med fördel kan kompletteras med behandling av kiropraktor.

Kiropraktisk behandling

Vid valet av behandlingsstrategi lägger kiropraktorn stor vikt vid att se patienten som helhet. Samarbete  mellan olika terapeuter kan vara av nytta. Kiropraktorn  använder en rad olika metoder och tekniker för att återupprätta normal funktion i leder, muskler, bindväv och nervsystem och därmed minska smärtan. Huvudsakligen används händerna i behandlingen.

Detta kan du göra själv

Vid akut ont i ryggen bör du försöka hitta ett så smärtfritt läge som möjligt för att kunna slappna av. Börja med försiktiga rörelser med denna ställning som utgångspunkt. Det är bra att börja gå så snart du klarar av det.

Växla mellan rörelse och avlastning i smärtfria ställningar. På detta vis så klarar du bättre av att röra på dig utan att för den skull överdriva. Gå hellre flera korta promenader än en lång.

Ju snabbare du kommer i rörelse, desto snabbare blir du bra. En värktablett eller is/kyla kan dämpa smärtan.

Det här kan du göra för att förebygga

Motionera. En halvtimmes daglig promenad helst på varierat mjukt underlag, smörjer ryggen. Variera arbetsställningen – den bästa sittställningen är den nästa.

Om du inte snabbt blir bättre i ryggen

Uppsök kiropraktor. Vänta inte för länge. När du har smärtor, eller om du är osäker på om något är fel på ryggen, avgör kiropraktorn om behandling är nödvändig. Du får också goda råd till självhjälp.

KONTAKT

Kiropraktorkliniken i Boxholm

Storgatan 29A

595 70 Boxholm, Sweden

Tel: 0142-50 100

Tidsbeställning säkrast:

Mån: 08.00 – 11.30 ….. 13.00 – 17.00
Tis: 08.00 – 11.30 ….. 13.00 – 17.00
Ons: 13.00 – 17.00
Tor: 08.00 – 11.30 ….. 13.00 – 17.00
Fre: 08.00 – 11.30 ….. 13.00 – 17.00

LÄNK TILL BEHANDLING I LINKÖPING

 

FLER LÄNKAR

 
Copyright © Kiropraktorkliniken i Boxholm. All Rights Reserved.